Det å finne en brukbar gressklipper.

Da vi flyttet inn i huset her for 4 år siden «lånte» vi med oss fatters gamle gressklipper, en godt brukt John Deere, selvgående sak med utkast og oppsamler. Denne har gjort jobben veldig bra, klipper lett grøfter osv der man har 50-70cm lengde. I fjor røyk girkassa på den, den ble forsøkt reparert et par ganger, men resultatet var at jeg dyttet det tunge beistet runde på runde på plenen hele fjor sommer. I våres ble det derfor gjort et nytt forsøk på å fikse den. Girkassa ble på nytt åpnet, og denne gangen sveiset jeg den låst i gir. Dette fungerte fint en times tid (ny rekord) før det på nytt løsnet. Antagelig pga fett/olje som ga dårlig sveisesøm.
Hva kjøper man så ?


Først gikk turen til OBS, der fant jeg en Partner sak med Honda motor, den hadde store bakhjul og virket lett å håndtere. Penger skifter hender, jeg tar den med hjem. For det første, den drar på FORHJULENE(??) Med så store bakhjul, og med oppsamlerpose bak så vil vekten ligge på bakhjula, hva skjer så om man går i en motbakke, jo lite vekt på forhjulene og fremdriften blir borte.. Leketøy! Og for det andre, selve panna på den var av så tynt metall, at ved håndtering, svinging osv så subbet kniven borti panna.


Rett tilbake til OBS med denne. Reiser så til Proffpartner der jeg etter mye om og men blir jeg overtalt til å gå for en Ariens Bladerunner 21″. En såkalt bioklipper, med utkast. Og oppsamler som ekstrautstyr. Denne var av en helt annen byggekvalitet enn Partner fiaskoen. Tar med denne hjem. Dette var andre boller, god fremdrift, og klipper lett høyt gress. MEN den bioklipp saken var jo ikke helt brukbar. Kladdet mye og plenen så herjet ut ( den var ikke høy, for det var jo bare 3-4 dager siden jeg klippet den med Partner klipperen) Dessuten var håndtaket ikke noe godt å holde i -i lengden. Dette var vist modellen som var populær blandt professjonelle som kommuner, borettslag, vaktmestere osv.. Hvordan de holder ut dette håndtaket over lengre tids bruk vet ikke jeg. Tilbake med denne også.


Nå tenker jeg som så at jeg skal forsøke å finne en John Deere klipper noenlunde lik den gamle jeg har. Turen går til Felleskjøpet og jeg tar med meg en JS36 med hjem. Denne har såkalt «MowMentum» patent på fremdrifts håndtaket. Da kan man trinnløst bevege hele håndtaket oppover for å øke farten. Smart der det er flatt, men fiasko om man går i motbakker. Jo mer opp man dytter, jo fortere går klipperen, og man må så «ta igjen» klipperen for å holde håndtaket i samme posisjon. Resultatet er ujevn fart og slitsomt i bakker. Blei helt gåen i henda etter en times klipping med denne. Men har du en flat plen så er denne knall. Den klippet pent. Motoren (B&S med Readystart) var lettstartet og sterk. 3 i 1 klipper som har bioklipp, utkast og oppsamler. Her fungerte faktisk bioklippen veldig bra også. Tilbake til Felleskjøpet med denne, nå begynner jeg å lure på om jeg er smågal som er så sær på dette. Men saken er jo den at jeg bruker ca 1.5-2t hver gang jeg klipper. Og klipper man 2ganger i uka over de 3-4mnd med sommer vi har, så blir det noen timer. Derfor vil jeg ha en klipper jeg er fornøyd med, så slipper jeg gå å ergre meg hver gang jeg klipper plen.


Tilbake på Felleskjøpet ender jeg nå opp på en ren bioklipper – JS63, siden JM36n gjorde såppas bra jobb selv om den var en 3i1 maskin, så må jo en rendyrket bioklipper gjøre jobben minst like bra. Denne hadde vanlig fremdrift, bakhjulstrekk og utkast, med mulighet for å bestille oppsamler som ekstrautstyr. B&S DOV motor, uten Readystart, men med en primerpumpe som man klemmer et par ganger på før start, slik at den starter lett.

Da jeg kommer hjem med denne, er forventningene høye, drar i snora, og begynner på runden. Klipper minst like pent som JM36n og legger ikke igjen noe særlig plenavfall, det blir blåst greit ned i plenen. Godt håndtak, sterk motor, selv om jeg kunne ønsket meg noe høyere turtall (dog, det kan lett justeres 🙂 ) Kommer seg bra frem, selv i hellinger der ingen av de foregående klipperene jeg testet kom opp for egen maskin. Denne regelrett DRO MEG opp.

Så, skal du ha ny klipper så vurder denne. FK har eget serviceverksted, i motsetning til OBS.
Angrer litt på at jeg ikke fikk testet en Honda klipper da jeg har hørt mye bra om dem.

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] mye frem og tilbake falt valget på en John Deere JM36.  Har nå fått klippet en del med denne, og er fortsatt […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *